archief

2018

Amarre

Oproep tot kandidaatstelling voor een residentie

beeldende kunst / theater / dans / archief

RAW poetry

Casablanca Borderlines

beeldende kunst / archief

Nacera Belaza

Sur le fil

, , ...
dans / archief
Sur le Fil, nieuwe voorstelling van Nacera Belaza

Randa Mirza

Moussem Vitrine

beeldende kunst / archief

Samah Hijawi

Reflections on the failure of the letter H(EITCH)

performance / archief

Asmaa Houri

Ma ville m'a tuer

archief / theater

2017

Nacera Belaza

Sur le fil

, , ...
dans / archief
Sur le Fil, nieuwe voorstelling van Nacera Belaza

Ruud Gielens - Rachid Benzine - Hiam Abbas

In the Eyes of Heaven

, , ...
theater / archief
In the Eyes of Heaven ging in première op 24 maart 2016, twee dagen na de aanslagen in Brussel. De tekst is van de Frans-Marokkaanse filosoof en islamoloog Rachid Benzine, Europa’s grote voortrekker van een verlichte islam..

Bashar Murkus

New Middle East

, , ...
theater / archief

Samah Hijawi

Chicken Scribbles and the Dove that Looks like a Frog

theater / archief

Oussama Tabti

Moussem Vitrine

beeldende kunst / archief

Haythem Zakaria

Moussem Vitrine

beeldende kunst / archief

2016

3600

RADOUAN MRIZIGA

, , ...
archief / dans
In zijn nieuwe voorstelling, 3600, een choreografie met vier dansers, benadert Radouan Mriziga dans vanuit een architecturaal perspectief met het lichaam als centraal instrument voor de voorstelling.

CE QUE LE DICTATEUR N' A PAS DIT

,
theater / archief
Ce que le dictateur n’a pas dit is de monoloog van een ex-dictator, die zich conversaties begint in te beelden vanuit een wanhopige eenzaamheid. Zijn woorden woekeren door, als een vorm van compensatie voor de stilte die hem opgelegd is door de Revolutie.

IN THE EYES OF HEAVEN

Ruud Gielens & Rachid Benzine & Hiam Abbas

, , ...
archief / theater
Een vrouw spreekt. In de Arabische wereld is het de tijd van de revoluties. De vrouw belichaamt het statuut van alle vrouwen in de Mashreq en Maghreb. In the Eyes of Heaven vervlecht de historische ontwikkelingen van de Arabische politiek met de positie van de vrouw in de Arabische wereld nu.

MOUSSEM TALKS

5 JAAR NA DE REVOLUTIE : UITDAGINGEN NA HET UNIEKE DEMOCRATISCHE EXPERIMENT IN TUNESIE

debat / archief

BECOMING

YOUNESS KHOUKHOU

, , ...
dans / archief
Dit najaar tourt de Brusselse danser en choreograaf Youness Khoukhou met zijn eerste voorstelling Becoming.

Radouan Mriziga

55

, , ...
dans / archief
55 is de eerste creatie van choreograaf / danser Radouan Mriziga.

Paraboles / Vu’ Cumprà

Younes Baba-Ali

beeldende kunst / archief
Op het KUNSTENFESTIVALDESARTS toont artists in residence bij Moussem Baba-Ali twee nieuwe projecten.

Sufi Night

,
literatuur / muziek / archief
De jaarlijkse Sufi Night in Bozar is intussen aan haar 10e editie toe. Zoals steeds nodigen we een internationaal gezelschap uit in Bozar om u een avond lang onder te dompelen in het Soefisme – de mystieke tak van de islam – met op het programma lezingen, poëzie, film en natuurlijk ook muziek.

Ik herinner het mij niet meer

theater / archief
Waël Ali Hassan Abd-Elrahman is een Syrische muzikant en militant. Sinds dertien jaren leeft hij in ballingschap in Frankrijk. Ik herinner het mij niet meer is een reconstructie van zijn parcours tegen het licht van de actuele gebeurtenissen in Syrië.

HAK / RECHT

,
archief / theater
De steractrice Amal Omran ontvluchtte vier jaar geleden haar door oorlog verscheurde thuisland. Over het trauma dat ze opliep tijdens een betoging in Damascus brengt ze nu een indringende monoloog.

Osama Abdulrasol Quintet

muziek / archief
Osama Abdulrasol verrijkt met zijn magische spel op de qanun (schootharp) al jaren de Belgische en internationale wereldmuziekscène.

Homayoun Shajarian

muziek / archief
De Iraanse zanger Homayoun Shajarian is even thuis in Iraanse klassieke muziek als in rock en pop.

Il y a longtemps que je n'ai pas été aussi calme

Danya Hammoud

, , ...
archief / dans
In deze voorstelling onderzoekt Hammoud de zogenaamde staat van ‘gekte’. Haar inspiratie haalt ze onder meer uit het theaterwerk van Georg Büchner.

HET NATIONAAL ORKEST VAN BELGIË EN ABEER NEHME

De grootste Libanese klassiekers

muziek / archief
Abeer Nehme is een van de meest veelbelovende zangeressen uit het Midden-Oosten. Voor dit buitengewone concert laat ze zich begeleiden door vier Libanese topmuzikanten en het Nationaal Orkest van België.

2015

UMM

Een verhaal van weinig woorden en veel muziek

, , ...
theater / archief
5 jaar na het erg succesvolle ‘Geen spijt. Leven en liedjes van kleine Edith’, creëert De Kolonie MT samen met Moussem opnieuw muziektheater op basis van het levensverhaal van een grote zangeres: Umm Kulthum.

CHATHA / AÏCHA M'BAREK & HAFIZ DHAOU

Sacré Printemps!

,
dans / archief
Met Sacré Printemps! wordt een eigen versie van het oorspronkelijke werk van Stravinski neergezet. Vijf dansers en de zangeres Sonia M'barek zetten hun schouders onder dit ambitieuze project.

HAK

Amal Omran

theater / archief
Het verhaal van een mens die op blote voeten loopt, zonder voetstappen te tellen en zonder achter zich te kijken. Deze vrouw laat haar naam achter, haar identiteit en haar taal.

TOURNURES

Lotus Eddé Khouri

,
dans / archief
In haar nieuwe voorstelling ‘Tournures’ werkt de Frans-Libanese danseres en choreografe Lotus Eddé Khouri met twee dansers, een muzikant en een beeldend kunstenaar. PREMIERE 3 APRIL MONTY (Antwerpen)

WANNOUS (RE)VISITED

, , ...
theater / archief
Tijdens het driedaags theaterfestival “Wannous (re)visited”, introduceren Moussem Nomadisch Kunstencentrum en het Toneelhuis Saadallah Wannous in Vlaanderen. We laten het publiek kennis maken met het oeuvre van deze grote Syrische auteur en denken na over de relevantie van zijn werk .

MOUSSEM JAZZ

RABIH ABOU KHALIL QUARTET

muziek / archief
Voor zijn nieuwste cd Hungry People deed de Libanese oedspeler Rabih Abou-Khalil een beroep op drie topmusici uit verschillende hoeken van de wereld. Met zijn kosmopolitische kwartet schuimt hij de internationale podia af en trakteert hij zijn publiek op levendige concerten vol humor.

GETUIGENISSEN VAN DE REVOLUTIE

El Warsha Zawaya

theater / archief
"Deze krachtige voorstelling is een humane herinnering aan wat de Arabische wereld politiek door elkaar schudde. El Warsha nodigt je uit om de Arabische Lente levendig te houden, want haar verwezenlijkingen zijn bijzonder fragiel.."

MOUSSEM JAZZ

Driss El Maloumi Trio

archief / muziek
Driss El Maloumi, de virtuoze oedspeler en directeur van het conservatorium van Agadir groeide op in de traditie van de grote meesters. Na zijn klassieke opleiding stelde hij zich open voor alle ervaringen die zijn muziek konden verrijken.

MOUSSEM DANSPLATFORM- ESPACE DARJA

,
dans / archief
In onze internationale werking ontplooien we ons steeds meer als motor voor hedendaagse dans over de grenzen heen. Via Moussem Dansplatform gaan we samenwerkingen met buitenlandse dansers en dansgezelschappen aan.

YOUNES BABA-ALI

Artefact Festival Leuven (STUK)

,
beeldende kunst / archief
Tijdens het Artefact-festival in het STUK (Leuven), presenteert Younes Ali-Baba zijn nieuwe werk. Moussem coproduceert “De avond van de stem” en de in totaal twee werken van Baba-Ali. Het arfefact festival loopt van 11 tot en met 22 februari 2015.

ANOUAR BRAHEM

archief
Wees getuige van een huwelijk tussen Oost en West met Anouar Brahem als ceremoniemeester. De Tunesisch-Franse muzikant brengt immers de muzikale erfenis van het Oosten samen met de Westerse traditie van jazz en chanson.

SUFI NIGHT

literatuur / muziek / dans / archief
Voor deze ondertussen achtste editie van de Sufi Night stelden Moussem Nomadisch Kunstencentrum en BOZAR opnieuw een programma vol ontdekkingen samen.

MARCEL KHALIFE

Suite Andalouse

muziek / archief
De Libanese oedspeler Marcel Khalifé, een inspiratiebron voor progressieve stemmen in de Arabische wereld én voorloper van de Arabische lente, is in de eerste plaats een gewaardeerde en vernieuwende musicus.

HIGH HEELS AND STUFFED ZUCCHINI

, , ...
theater / archief
Een moeder trekt als informante haar gezin mee in een wereld van verraad. Ze wordt vermoord. Verworpen door haar omgeving was ze al lang, en nu is er niemand die haar wil of kan begraven. Haar dochter is belast met de onmogelijke taak om een graf voor haar te vinden.

UITGESTELD: MOUSSEM SOUNDS

muziek / archief
Moussem Nomadisch Kunstencentrum en Bozar hebben een stevige boon voor straffe muziek uit alle windstreken. De derde editie van Moussem Sounds brengen staat in het teken van Palestina met als centrale gast Mohamed Assaf.

RADOUAN MRIZIGA

55

dans / archief
‘55’ is de eerste creatie van choreograaf/danser Radouan Mriziga, artist in residence bij Moussem Nomadisch Kunstencentrum. In deze solo speelt hij voortdurend met het perspectief en de verwachtingen van de toeschouwer..

DUO JAZOULI & IZEDDIOU

Devine qui vient danser ce soir?

archief / dans
Samen met Meryem Jazouli, danseres en choreografe met uitvalsbasis in Casablanca, creëert hij momenteel Devine qui vient danser ce soir?

2014

IMETLAÂ

Berbers Nieuwjaarsfeest

archief / muziek
De eeuwenoude Izran; een kostbare schat aan levensliederen uit het Rifgebied, die van generatie tot generatie overgedragen wordt, wordt op zijn beurt weer door Imetlaâ vertolkt en in standgehouden. Ze combineren de klanken van de Adjun (een traditioneel slaginstrument) en de rietfluit op onnavolgbar

BYE BYE GILLO

, , ...
theater / archief
Gillo wordt het land uitgezet. Hij was nochtans prima geïntegreerd. Om zijn verblijf in België in schoonheid af te sluiten, geeft hij een etentje en u bent van harte uitgenodigd op zijn afscheidsfeest. Schuif mee aan voor een prachtige voorstelling en een heerlijke maaltijd.

STREET ART EXPO 3

archief / beeldende kunst / performance
Over Street Art is al veel gezegd en geschreven, maar een ding staat vast: het is de meest beweeglijke, grensoverschrijdende en vluchtige kunstvorm die er bestaat. Als Nomadisch Kunstencentrum kan Moussem dan ook niet anders dan stilstaan bij dit enfant terrible van de grootstedelijke kunst.

ANOUAR BRAHEM

Quartet

archief / muziek
Een huwelijk tussen Oost en West met Anouar Brahem als ceremoniemeester. De Tunesisch-Franse muzikant brengt immers de muzikale erfenis van het Oosten samen met de Westerse traditie van jazz en chanson.

DE HANDEN VAN FATMA

, , ...
theater / archief
'Een bitterzoet verhaal over verborgen dromen en niet ingeloste verlangens.' Het verhaal van de eerste generatie Marokkaanse vrouwen die hun man vergezelden naar zijn nieuwe thuisland België.

DANSDUBBEL

Danya Hammoud – Mahalli | Charlotte Vanden Eynde & Dolores Bouckaert – Deceptive Bodies

archief / dans

OMAR BASHIR

Een eerbetoon op snaren

,
archief / muziek

LITERAIR SALON

Een nieuwe literatuur van de Marokkaanse migratie

archief / literatuur
Moussem Nomadisch Kunstencentrum nodigt u uit voor haar tweede Literair Salon in het goede gezelschap van Abdelkader Benali, Fouad Laroui, Mohammed Berrada, Abdellah Taïa en Rachida Lamrabet.

FELIX POETRY FESTIVAL

Marokkaanse dichters in de schijnwerpers

,
archief / literatuur
Het Antwerpse Felix Poetry Festival maakt elk jaar een kwalitatieve keuze uit de wereld van de poëzie, uit binnen- en buitenland. Zo divers het genre is, zo gevarieerd is het programma.

JUKEBOX

50 jaar Marokkaanse migratie in België in 50 liedjes

, , ...
muziek / archief

IBRAHIM MAALOUF

Illusions

muziek / archief
De in Libanon geboren Franse trompettist Ibrahim Maalouf experimenteert er op los. Hij mengt invloeden uit de funk, soul, fusion en zelfs rock met een aanstekelijke jazzscore.

MOUSSEM SOUNDS 2014

archief / muziek
Moussem Nomadisch Kunstencentrum en BOZAR hebben een stevige boon voor straffe muziek uit alle windstreken. Met MOUSSEM SOUNDS brengen we een eigenzinnige en hedendaagse mix van rock, electro, oriental, muziek boordevol cross-overs uit de Maghreb, Europa en het Midden-Oosten.

SUFI NIGHT

archief / muziek / dans
Voor deze ondertussen zevende editie van de Sufi Night stellen Moussem Nomadisch Kunstencentrum en BOZAR opnieuw een programma vol ontdekkingen samen.

FUJAIRAH ARABIC MUSIC BAND

muziek / archief
Het achtkoppige ensemble Fujairah Arabic Music Band bestaat uit muzikanten afkomstig uit verschillende Arabische landen: Egypte, Syrië, Irak en staat onder leiding van luitspeler Ali Obaid uit de Emiraten. De band brengt het Arabische klassieke repertoire. Zanger van dienst is Anwar Aboudragh.

2013

BOOM BOOM FIYA

Urban jongerenevenement

archief / muziek / performance
De Urban jongerenevenementen Boom Boom Pow van Moussem en MoFiya van Cultuurcentrum Deurne bestaan reeds geruime tijd naast elkaar in Antwerpen. Voor Boom Boom Fiya slaan beide organisaties nu de handen in elkaar. Overtuigd van het talent in eigen regio kozen de organisatoren resoluut voor hiphop ui

ZEBRA ZEBRA 5+

BonteHond | NTjong

archief / theater / familiedag

STREET ART EXPO 2

Luca Kortekaas & Larsen Bervoets

archief / beeldende kunst / performance

HEKSIE 6+

Hugo Matthysen & Frans Van der Aa

archief / theater / familiedag

BADKE

KVS, Les Ballets C de la B & A.M. Qattan Foundation

archief / dans

DEUGDZAME STAD

Filosoferen over stedelijkheid

, , ...
debat / archief

SUFI NIGHT

archief / muziek
Voor deze ondertussen zesde editie van de Sufi Night stelden Moussem Nomadisch Kunstencentrum en BOZAR opnieuw een programma vol ontdekkingen samen.

MOUSSEM SOUNDS

Twaalf uur non-stop muziek

archief / muziek
Moussem Sounds is een eigenzinnige mix van rock, hip hop, jazz, electro, blues, oriental, funk. Moussem Sounds, dat is muziek boordevol cross-overs uit de Maghreb, Europa en het Midden-Oosten.

DANSDUBBEL

Nacera Belaza – Creation 2014 | Marc Vanrunxt – Only

archief / dans

GHAZAL

Arabische liefdespoëzie

, , ...
archief / literatuur

HIT THE STAGE #38

Lotus Eddé Khouri

archief / dans
Wil je weten wat er beweegt in hedendaagse dans en performance? Tijdens HIT THE STAGE in Monty maak je exclusieve toonmomenten en previews mee. Een ontdekkingstocht langs het werk van kunstenaars of collectieven. Je krijgt geen afgewerkte voorstellingen, maar fragmenten uit het het creatieproces.

2011

Moussem Festival 2011

festivalbrochure 2011

archief / muziek / theater / dans
programma van het elfde Moussem Festival in 2011

2010

Moussem Festival 2010

festivalbrochure 2010

archief / muziek / theater / dans
Tien jaar smullen van Arabische schoonheid. Programma van het elfde Moussem Festival in 2010

2009

Moussem Festival 2009

Festivalbrochure 2009

archief / literatuur / muziek / theater

2008

Moussem brochure najaar 2008

activiteiten najaar 2008

theater / muziek / literatuur / beeldende kunst / archief
Vanaf 1 januari 2008 veranderde Moussem van een lente- en herfstfestival in een klein nomadisch “kunstencentrum” met permanente werking. Met leuke ideeën en boeiende artiesten in de bagage, trekt het kunstencentrum op reis langs cultuurhuizen en kunstentempels in Vlaanderen en Brussel.

2007

Moussem najaar 2007

Festivalbrochure 2007

archief / beeldende kunst / muziek / theater
Het is de laatste keer dat Moussem zich aan u presenteert als louter festivalorganisatie. Vanaf 2008 wordt Moussem een nomadisch 'kunstencentrum' met een permanente werking.

2006

Activiteiten lente 2006

Brochure activiteiten lente 2006

archief / muziek / theater
Moussem Festival kiest ervoor een atypisch festival te zijn. Het festival wordt op twee momenten gespreid, een lente- en herfsteditie, en er wordt geïnvesteerd in een jaarwerking gestoeld op een sociaalartistieke poot en op structurele samen-werkingsverbanden met heel wat cultuurhuizen.

Brochure festival 2006

Brochure najaar 2006

archief / muziek / theater
Tussen 2 en 11 november 2006 brengt het Moussem Festival op verschillende locaties in Antwerpen een mix van muziek, poëzie, theater en dans uit binnen- en buitenland.

2005

Activiteiten lente 2005

Brochure lente festival 2005

archief / muziek / theater
Voor zijn 5de verjaardag biedt het Moussem Festival de cultuurliefhebber een boeiend en pittig programma met een intrigerende kijk op heden en verleden. Apocalyptische of idyllische voorspellingen voor de toekomst laten we voor een keer over aan de waarzegsters en de marabouts.