Moussem Sounds

Othman El Kheloufi, Free Desmyter & Bassem Hawar, Jawhar

Moussem Sounds
Met Moussem sounds presenteren BOZAR en Moussem Nomadisch Kunstencentrum jaarlijks een programma van avontuurlijke cross-over projecten met een link naar de MENA-regio. Muziek die moeiteloos traditionele en hedendaagse elementen vermengt en hokjes en stijlen overstijgt.

Othman El Kheloufi - 20:00
Zid Zid

Componist, zanger, saxofonist en artistieke duizendpoot Othman El Kheloufi werd geboren in Salé, Marokko. Als autodidact ontwikkelt hij heel eigen composities en melodieën, een eigen taal die invloeden van overal combineert met jazz, chaabi en andere populaire tradities uit de Maghreb. Zelf benoemt hij zijn stijl als ‘neo-beldi’ (verwijzend naar ‘le bled’), een avontuurlijke geluid vanuit de traditie, vanuit de klanken van zijn jeugd. In BOZAR stelt hij zijn gloednieuwe album “Zid Zid” voor.

Free Desmyter & Bassem Hawar - 21:00
The Takenouchi Documents

Pianist en componist Free Desmyter en meester djoze-speler Bassem Hawar werken sinds jaar en dag samen. Met de maqam-formatie Ahoar de waren ze al in 2007 laureaat van de Creole Global Music Award. Desmyter liet zich voor deze creatie, waarin hedendaags klassiek, jazz en traditionele oosterse muziek harmonieus samenkomen, inspireren door de Takenouchi-documenten; eeuwenoude geschriften die onze planeet 20.000 jaar geleden beschrijven. In het 11-koppig orkest met muzikanten uit de vier windstreken is ook een hoofdrol weggelegd voor oudspeler Saad Mahmood Jawad en zanger Khaled Alhafez.

Jawhar - 22:30
Yallah Bye

De Belgisch-Tunesische singer-songwriter Jawhar, bekend van zijn Nick Drake-achtige songs, verlaat met Yallah Bye zijn folk-rock parcours voor dit hypnotisch en psychedelisch “Electro-chaâbi”project. Met zijn trouwe bondgenoot Louis Evrard aan de machines bedient hij zich van straattaal en van populaire poëzie, met verhalen die haast te rauw zijn om te zingen. Yallah Bye exploreert en speelt met codes, geluiden en grenzen.

 

 

 

 

muziek / een moussem co-productie

ARTISTS IN RESIDENCE