programma

Huidig programma

2015

UMM

Een verhaal van weinig woorden en veel muziek

5 jaar na het erg succesvolle ‘Geen spijt. Leven en liedjes van kleine Edith’, creëert De Kolonie MT samen met Moussem opnieuw muziektheater op basis van het levensverhaal van een grote zangeres: Umm Kulthum.

CHATHA / AÏCHA M'BAREK & HAFIZ DHAOU

Sacré Printemps!

Met Sacré Printemps! wordt een eigen versie van het oorspronkelijke werk van Stravinski neergezet. Vijf dansers en de zangeres Sonia M'barek zetten hun schouders onder dit ambitieuze project.

HAK

Amal Omran

Het verhaal van een mens die op blote voeten loopt, zonder voetstappen te tellen en zonder achter zich te kijken. Deze vrouw laat haar naam achter, haar identiteit en haar taal.

TOURNURES

Lotus Eddé Khouri

In haar nieuwe voorstelling ‘Tournures’ werkt de Frans-Libanese danseres en choreografe Lotus Eddé Khouri met twee dansers, een muzikant en een beeldend kunstenaar. PREMIERE 3 APRIL MONTY (Antwerpen)

WANNOUS (RE)VISITED

Tijdens het driedaags theaterfestival “Wannous (re)visited”, introduceren Moussem Nomadisch Kunstencentrum en het Toneelhuis Saadallah Wannous in Vlaanderen. We laten het publiek kennis maken met het oeuvre van deze grote Syrische auteur en denken na over de relevantie van zijn werk .

MOUSSEM JAZZ

RABIH ABOU KHALIL QUARTET

Voor zijn nieuwste cd Hungry People deed de Libanese oedspeler Rabih Abou-Khalil een beroep op drie topmusici uit verschillende hoeken van de wereld. Met zijn kosmopolitische kwartet schuimt hij de internationale podia af en trakteert hij zijn publiek op levendige concerten vol humor.

GETUIGENISSEN VAN DE REVOLUTIE

El Warsha Zawaya

"Deze krachtige voorstelling is een humane herinnering aan wat de Arabische wereld politiek door elkaar schudde. El Warsha nodigt je uit om de Arabische Lente levendig te houden, want haar verwezenlijkingen zijn bijzonder fragiel.."

MOUSSEM JAZZ

Driss El Maloumi Trio

Driss El Maloumi, de virtuoze oedspeler en directeur van het conservatorium van Agadir groeide op in de traditie van de grote meesters. Na zijn klassieke opleiding stelde hij zich open voor alle ervaringen die zijn muziek konden verrijken.

MOUSSEM DANSPLATFORM- ESPACE DARJA

In onze internationale werking ontplooien we ons steeds meer als motor voor hedendaagse dans over de grenzen heen. Via Moussem Dansplatform gaan we samenwerkingen met buitenlandse dansers en dansgezelschappen aan.

YOUNES BABA-ALI

Artefact Festival Leuven (STUK)

Tijdens het Artefact-festival in het STUK (Leuven), presenteert Younes Ali-Baba zijn nieuwe werk. Moussem coproduceert “De avond van de stem” en de in totaal twee werken van Baba-Ali. Het arfefact festival loopt van 11 tot en met 22 februari 2015.

ANOUAR BRAHEM

Wees getuige van een huwelijk tussen Oost en West met Anouar Brahem als ceremoniemeester. De Tunesisch-Franse muzikant brengt immers de muzikale erfenis van het Oosten samen met de Westerse traditie van jazz en chanson.

SUFI NIGHT

Voor deze ondertussen achtste editie van de Sufi Night stelden Moussem Nomadisch Kunstencentrum en BOZAR opnieuw een programma vol ontdekkingen samen.

MARCEL KHALIFE

Suite Andalouse

De Libanese oedspeler Marcel Khalifé, een inspiratiebron voor progressieve stemmen in de Arabische wereld én voorloper van de Arabische lente, is in de eerste plaats een gewaardeerde en vernieuwende musicus.

HIGH HEELS AND STUFFED ZUCCHINI

Een moeder trekt als informante haar gezin mee in een wereld van verraad. Ze wordt vermoord. Verworpen door haar omgeving was ze al lang, en nu is er niemand die haar wil of kan begraven. Haar dochter is belast met de onmogelijke taak om een graf voor haar te vinden.

UITGESTELD: MOUSSEM SOUNDS

Moussem Nomadisch Kunstencentrum en Bozar hebben een stevige boon voor straffe muziek uit alle windstreken. De derde editie van Moussem Sounds brengen staat in het teken van Palestina met als centrale gast Mohamed Assaf.

RADOUAN MRIZIGA

55

‘55’ is de eerste creatie van choreograaf/danser Radouan Mriziga, artist in residence bij Moussem Nomadisch Kunstencentrum. In deze solo speelt hij voortdurend met het perspectief en de verwachtingen van de toeschouwer..

DUO JAZOULI & IZEDDIOU

Devine qui vient danser ce soir?

Samen met Meryem Jazouli, danseres en choreografe met uitvalsbasis in Casablanca, creëert hij momenteel Devine qui vient danser ce soir?