NIEUWS

Werken Roland Gunst in permanente verzameling Mu.ZEE

Van 29 april tot 3 september presenteerden Mu.ZEE en Moussem Trans-Architecture: Performing Power Figures, een solopresentatie van Roland Gunst (ook bekend als John K Cobra). De tentoonstelling was de laatste editie van de Enter-reeks, geprogrammeerd door het in Oostende gevestigde museum.

John K Cobra/Roland Gunst toonde een ensemble van kunstwerken waarin hij zijn theorie rond trans-architectuur en herinneringsplaatsen onderzoekt. Met materialen zoals silicone en latex, verwijzend naar kwanga (Afropees rubber), maakt hij sculpturaal en performatief werk dat het potentieel heeft om te groeien en transformeren. Daarmee creëert hij een tegengewicht voor rigide architecturale structuren en monumenten uit steen en metaal.

Het Moussem-team is blij te kunnen meedelen dat Mu.ZEE de video Trans-Capital (2021), het beeldhouwwerk Côlon #1_MA (2022) en de foto Choréographie_GA (2023) heeft aangekocht als onderdeel van de permanente collectie van het museum, zodat toekomstig publiek deze werken kan (her)ontdekken.

We willen Roland Gunst feliciteren, evenals Younes Baba-Ali en Randa Maroufi, wiens werken eerder al werden aangekocht door Mu.ZEE in partnerschap met Moussem.

De tentoonstellingen van alle drie de kunstenaars vonden plaats in het kader van een brede samenwerking tussen Moussem en verschillende Vlaamse musea waaronder Mu.ZEE en M HKA, onder de noemer MOUSSEM COLLECTION. Via dit initiatief werkt Moussem samen met kunstmusea in België om solotentoonstellingen te presenteren en werken van de deelnemende kunstenaars aan te kopen in mede-eigendom met de instellingen, om zo bij te dragen tot een meerstemmig cultureel erfgoed.

 

Beelden
Roland Gunst/John K Cobra, Trans-Capital (2021). Video.
Roland Gunst/John K Cobra, Côlon #1_MA (2022). Sculptuur uit siliconen en metaal.
Roland Gunst/John K Cobra, Chorégraphie_GA (2023). Foto in metalen kader.