Roland Gunst

Roland Gunst, ook bekend als John K Cobra, is een conceptuele kunstenaar, cineast en muzikant van Belgisch-Congolese (D.R.C.) afkomst, die leeft en werkt tussen België en Zuid-Afrika. Vanuit een autobiografisch perspectief experimenteert hij met het potentieel van de hybride identiteit en AfroEuropese verhalen, geïnspireerd door het concept van het Afropeanisme, als reactie op conflicten en spanningen tussen zwart Afrika en het witte Westen.

In 2021 realiseert Gunst de Moussem-productie 'SPIRIT CAPITAL'.

In 2023 stelde hij zijn werk in samenwerking met Moussem tentoon in de solo-expositie Trans-Architecture: Performing Power Figures, die plaatsvond bij Mu.ZEE van 29.04.23 t.e.m. 03.09.23. In deze tentoonstelling onderzoekt Gunst met zijn ‘trans-architectuur’ een alternatief voor de constructie en deconstructie van monumenten. Verschillende werken uit Trans-Architecture: Performing Power Figures zijn ondertussen aangekocht door het Oostendse museum, en maken nu deel uit van de permanente verzameling. Meer informatie over de tentoonstelling kan je HIER vinden.

In het kader van MOUSSEM STAGES presenteerde Gunst bij Decoratelier de video performance The Lazy Men's Refuge op 21 oktober 2023. In deze voorstelling onderzoekt de kunstenaar de evolutie van koloniale architectuur in het interbellum als middel om sociale groepen te besturen.

Website Roland Gunst: johnkcobra.com