Kaïn Walgrave

Kaïn Walgrave (°1990, Leuven) woont en werkt in Brussel. Zijn werk werd o.a. getoond KIOSK (Gent), STUK (Leuven) en De Markten (Brussel). Hij is van 19 april t.e.m. 30 juni te gast bij Moussem als resident.

In zijn werk combineert Walgrave archiveren en creëren. In zijn atelier zet hij gevonden beelden om naar schilderijen, al wil hij zich niet als schilder omschrijven. Het schilderen is slechts een momentopname, een manier om een voorwerp een tweede leven te geven. Waar het beeld vandaan komt en waar het naartoe gaat is essentieel. Het spel van vinden, geven, teruggeven en doorgeven is de rode draad. Zijn praktijk is een oefening in loslaten, waarbij het performatieve aspect van uitwisseling centraal staat.

Tijdens de Moussemresidentie werkt Walgrave verder op zijn project Hallo, ik zoek een normale salontafel voor een vrouw . Sinds 2014 verzamelt hij duizenden foto's uit verschillende Facebook GIFT-groepen: groepen waar mensen gratis spullen aanbieden aan de hand van afbeeldingen. Op basis van deze foto's maakt hij schilderijen, die later hun weg terugvinden naar dezelfde GIFT-groepen. Hij raakte gefascineerd door de eerlijke beelden, naast advertenties voor nieuwe tegenhangers, waar de grens tussen waarde en waardeloosheid dun is.

Samenwerking met M
Deze residentie is een samenwerking met M, een Leuvens museum en beeldendekunstenplatform dat betekenisvolle verbindingen legt door de tijd heen, met de samenleving en tussen kunstdisciplines. M en Moussem breiden hun residentiewerking uit door een wisselwerking tussen de twee residentieplekken (Brussel en Leuven) te organiseren. M selecteert tweejaarlijks één resident i.s.m. Moussem. Daarnaast selecteren Moussem en M een kunstenaar uit Leuven voor een residentie bij Moussem. De uitwisseling heeft als doel de artistieke praktijken van de kunstenaars te verankeren in een nieuwe stedelijke context, alsook het uitbreiden van hun professionele netwerk.

Deze samenwerking vindt voor het eerst plaats in het voorjaar van 2024. Angyvir Padilla is de nieuwe M-resident, Kaïn Walgrave maakt de omgekeerde beweging en wordt resident bij Moussem.

Op 4 mei kan je Kaïn in de Moussem Studios aan het werk zien tijdens Atelier in beeld, hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars in heel Vlaanderen en Brussel.

insta / website
artikel Tubelight

foto: Siemen Van Gaubergen