Angyvir Padilla

ANGYVIR PADILLA (geb. 1987, Caracas, Venezuela) is een beeldend en performancekunstenaar, gebaseerd in Brussel. Ze studeerde kunst in de openbare ruimte aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel (2011-13, BA), beeldhouwkunst aan ENSAV La Cambre (2012-15, MA), en beeldende kunsten aan LUCA School of Arts in Brussel (2016-18, MA).

In haar artistieke praktijk omarmt Angyvir Padilla een veelheid aan diverse disciplines en media, waaronder beeldhouwkunst, performance, fotografie, video en geluid. Deze expressies kunnen op zich staan, maar ook vrijelijk samensmelten om zo een nieuwe woordenschat bloot te leggen.

Geïnspireerd door de ervaring van ontheemding fungeren Padilla's werken als meer dan loutere objecten; het zijn verhalen—voortdurend in beweging—die de grenzen overschrijden tussen verleden en heden, ingebeeld en echt, vluchtig en tastbaar. Het begrip "thuis" keert steeds terug in haar installaties—een ruimte die zowel vertrouwd als geheimzinnig aandoet, onmogelijk om vast te leggen in een enkel beeld of in een enkele zin.

Een centraal gegeven in Padilla's werk wordt gevormd door een vastberaden verlangen om een verblijfplaats te vinden in een werkelijkheid die mogelijks niet meer bestaat. Dit verlangen naar vertrouwdheid—of misschien huiselijkheid—is doordrenkt met een intrinsiek onvermogen om deze staat te bereiken, en dient als een stimulans voor experiment. Vertrekkende vanuit een grote interesse in de fysieke manifestaties van het verleden, werkt Padilla met de ruwe kwaliteiten van materialen. Daarbij daagt ze de niet-lineaire eigenschappen van tijd of zelfs de zwaartekracht van de aarde uit. De fysieke afstand en de eenzame aard van de artistieke reis worden gecompenseerd door vreedzame en intieme collaboraties, vaak voortvloeiend uit vriendschappen en familiebanden. Het resultaat is een immersieve, lichamelijke ervaring die de kijker achterlaat met een gevoel van dissonantie en verbijstering tussen wat gezien, aangeraakt, gehoord en herinnerd wordt.

Angyvir Padilla’s werk werd recent tentoongesteld op verschillende locaties, waaronder JAP vitrine, Brussel (2023), IKOB Museum, Eupen (2023), Antwerp Art Weekend (2023), CIAP, Genk (2022), Centrale Vitrine, Brussel (2021), Frac Grand Large - Hauts-de-France, Duinkerke (2021-22), en S.M.A.K Museum, Gent (2021). In het buitenland heeft de kunstenaar erkenning verworven door tentoonstellingen in Parijs, Duitsland, Athene en Caracas.

De afgelopen jaren heeft Padilla deelgenomen aan verschillende residenties en meerdere prijzen in ontvangst genomen, waaronder de Fiminco Foundation residentie in Parijs (2022-23) en een lange termijn residentie in het Moussem Nomadic Arts Centre in Brussel (2023-). Ze ontving de Sabam prijs van ArtContest in Brussel in 2020, de prijs van de Watch This Space biënnale in Rijsel in 2022 en ze was een van de laureaten van de Friends of S.M.A.K prijs in Gent in 2021. Padilla’s werk is momenteel te zien bij Kunstverein Friedrichshafen in Duitsland. In 2024 werd Padilla geselecteerd voor het MINO Female Artist Mentorship programma met mentoren Otobong Nkanga en Léonard Pongo. Tevens zal ze deelnemen aan het MLeuven residentieprogramma bij Cas-co in Leuven en het Morpho residentieprogramma in Antwerpen.

Bezoek Angyvir Padilla's website HIER.