publicaties

De Dictator - Issam Mahfouz

Moussem & Bebuquin - vertaald door Lore Baeten

Moussem werkt aan de introductie en de ontsluiting van theater repertoire uit het Arabisch sprekend taalgebied. De Dictator maakt deel uit van een reeks internationale theaterteksten waar Moussem in samenwerking met Bebuquin vorm aan geeft. Deze tekstuitgave kwam tot stand naar aanleiding van het festival Moussem Repertoire, een coproductie van Moussem, Toneelhuis en deSingel in oktober 2017.

U kan De Dictator bestellen bij Uitgeverij Bebuquin

Over de auteur:

Issam Abdel-Masih Mahfouz (1939-2006) was auteur, dichter, journalist, vertaler, criticus en professor Dramatische Kunsten in Libanon. Naast een waslijst boeken en theaterteksten schreef hij ook 'Het eerste theater-manifest', een pleidooi voor de hervorming van het theater in de Arabische wereld en voor het gebruik van volkse taal. Zijn teksten kenden ruime bijval bij publiek en critici en waren van grote invloed op de ontwikkeling van de theaterpraktijk in de regio.

Over de tekst:

De Dictator, geschreven in 1972, is het verhaal van een tiran, een gestoord personage die meent dat hij de langverwachte redder van de mensheid is, en van zijn komische en onvoorspelbare assistent, Saadoun. Het is een absurdistische klassieker, met felle en vaak hilarische sneren naar dictatuur en machtsmisbruik. Revolutionair voor zijn tijd, maar ook vandaag nog brandend actueel. Libanon's The Daily Star noemde het 'een claustrofobisch meesterwerk over despotisme, waanzin en macht'.