Diego Bragà

Tijdens haar residentie bij Moussem werkt Diego Bragà aan WE AT THE NIGHTCLUB SUFFER TOGETHER. Tijdens de hoogdagen van de disco droegen (hele en gebroken) harten van Latijns-Amerikaanse immigranten en Afro-Amerikanen de glamour uit de jaren zeventig in zich. Het was de glans en kracht die schuilgaat in het “marginale”, het was het pre-aids tijdperk, het was de collectieve beweging die de woorden “plezier”, “dans” en “sensualiteit” herdefinieerde. Op het hoogtepunt van de discotheken passeerden niet enkel de meest dansbare nummers uit de hitlijsten er. Aan het einde van het feest werden ook de droevige liedjes er gedraaid, voor toekomstige gebroken harten.

WE AT THE NIGHTCLUB SUFFER TOGETHER is een onderzoeksfase voor een toekomstige queer opera. Het is een androgyne, utopische, politieke en fantasmagorische ruimte voor de eenzame dans(er) (lichaam/werkwoord/geest van onze GHOST-files en geheugen-MEDIUM die de architectuur van nachtclubs op hun hoogtepunt bepaalden). Een hedendaagse OPERA om gebroken harten aan het einde van de nacht te verwelkomen om het idee van een mooie toekomst samen te actualiseren.

Deze artistieke residentie maakt deel uit van een jaarlijks uitwisselingsprogramma tussen Moussem en het in Lissabon gevestigde Alkantara. De uitwisseling begon in 2023 en wil de ontwikkeling van nieuwe narratieven ondersteunen.

Bio
Diego Bragà (zij/die) kreeg veel liefde van haar voorouders. Toen ze een vrouwelijk kind bleek, gaf haar oma Leny haar in een bos bloemen en leerde haar bidden voor de natuur.

Ze is een technische en intuïtieve trans non-binaire Luso-Braziliaanse kunstenaar - theatermaakster, filmmaakster, componiste en dramaturge - geboren in Belo Horizonte (BR) en gevestigd in Lissabon (PT). Diego is momenteel een van de opkomende kunstenaars geselecteerd voor Common Stories - Common LAB - om de verschuivende opvattingen over diversiteit binnen een veranderende Europese samenleving te onderzoeken.

In 2021 ontving ze, naar aanleiding van een autobiografische film, een fellowship for emerging filmmakers van het Sundance Institute. Haar film, Think About The Beautiful Future Ahead, is te zien binnen de reeks Op-Docs van The New York Times.

Als theatermaakster ontving ze vijf prijzen, waaronder de Cultuurprijs van het Ministerie van Cultuur tijdens de regering van Dilma Rousseff. De prijs zet jonge, hedendaagse Braziliaanse kunstenaars in de spotights.

In Brazilië richtte ze het queer platform Madame Teatro op en werkte ze als regieassistent voor Grupo Galpão. In Europa werkte ze als actrice met regisseurs en gezelschappen als Tiago Rodrigues, Jérôme Bel, Susan Worsfold en Mickael de Oliveira.

Als zangeres en componiste maakte ze twee avant-pop EP's: SUPERPUTA SPIRITUAL (2023), over haar spirituele, sensuele en chaotische geslachtstransitie; en Geography of Love (2022): liedjes om haar homoseksuele voorouders en slachtoffers van aids te eren. De EP's zijn verkrijgbaar op bijna alle digitale muziekplatforms.

Ze blijft bidden voor de natuur en aandachtig luisteren naar de magie van het universum, strevend naar een mooie toekomst voor iedereen (en alles).

http://adiegobraga.com
https://www.instagram.com/adiegobragaoficial/