Meriam Bousselmi

ARTISTS IN RESIDENCE:

Meriam Bousselmi (Tunis, 1983) is een Tunesische jurist, schrijver en toneelregisseur. Tussen 2002 en 2007 studeerde Bousselmi regie en dramaturgie aan het Centre Arabo-Africain de Formation et de Recherches Théâtrales te Tunis. In 2010 studeerde ze bovendien af in de rechtswetenschappen.

"Ce que le dictateur n'a pas dit"

Als artist in residence bij Moussem werkt Meriam aan het theaterstuk 'Ce Que le dictateur n'a pas dit' met acteur Lassaad Jamoussi en kunstenares Manuela de Tervarent.

Ce que le dictateur n’a pas dit is de monoloog van een ex-dictator, die zich conversaties begint in te beelden vanuit een wanhopige eenzaamheid. Zijn woorden woekeren door, als een vorm van compensatie voor de stilte die hem opgelegd is door de Revolutie. Toch is het niet de bedoeling om sympathie op te wekken voor deze eenzame ouderling, verteerd door onzekerheid en niet langer meester van zijn eigen lot. De bedoeling van dit stuk is om de sluier op te lichten van het mystificatieproces waar dictators gebruik van maken.

Met dit theaterstuk wil Meriam Bousselmi de politieke manipulaties aanklagen, de vuile politieke spelletjes van de machthebbers. Spelletjes waar het volk slachtoffer van wordt, maar tegelijk ook vaak mee in collaboreert.
Ce que le dictateur n’a pas dit ging eerder in première in Luxemburg. De Tunesische Meriam Bousselmi is winnares van de ‘Grands Prix Afrique du théâtre francophone’ 2014.

Van en met: Meriam Bousselmi, Lassaad Jamoussi en Manuela de Tervarent.
Productie: Moussem

Data :  11 juli toonmoment Pianofabriek, Brussel, 21/25 juli Avignon (Frankrijk), 14/16 januari 2016 in Bozar Tunis stedencyclus MoussemPROGRAMMA

realisaties

Als schrijfster ontving ze in 2007 een literatuurprijs van het Arabische Fonds voor Kunst en Cultuur, voor haar boek Brouillon de vie. In hetzelfde jaar won ze de theaterprijs van de Organisation Ressources Culturelles voor Zapping sous contrôle.

"In Tunesië staat Bousselmi bekend vanwege haar maatschappijkritisch en uitdagend toneel. In haar werk Sabra combineerde ze bijvoorbeeld geestelijke soefigezangen en -dansen (die uitsluitend door mannen mogen worden uitgevoerd) met wereldlijke traditionele feestliederen door huwelijkszangeressen. In haar woonplaats Tunis heeft ze daarom met tegenstand te maken. Ze werd door een groep salafisten uit een oefenruimte gezet. De verhuurder van een nieuwe ruimte zegde vervolgens de huur weer op omdat het hem te riskant werd."

Interview Meriam Bousselmi TV5