Tim Natens

Tim Natens is een schrijver, maker en speler, gevestigd in Brussel. In zijn werk voert Natens vaak de enkeling als protagonist op; de kleine man die een speelbal wordt in het raderwerk van grotere machten op het internationale wereldtoneel. Zo geeft hij bijvoorbeeld gestalte aan personages als de Britse wapeninspecteur David Kelly in de voorstelling Kelly (2021) en Gerard Soete, de politiecommissaris die in 1961 de opdracht kreeg het lichaam van de geëxecuteerde Congolese premier Patrice Lumumba te laten verdwijnen (Tand des Tijds, 2024). Beide stukken werden door Natens zelf geschreven.

Tim Natens studeerde in 2017 af aan het RITCS in Brussel. Tijdens zijn opleiding werd het voor hem duidelijk dat hij zich ten volle wilde ontplooien als acteur en performer, maar met een grote focus op het genereren van eigen materiaal, het ontwikkelen van een duidelijke stem en het uitbouwen van een parcours als theatermaker. Zijn spelstage deed hij in de voorstelling Oeps van Theater Antigone (2017-2018). Eerder was hij te zien in An Odyssey (2016, reg. Stef Lernous) tijdens het ITs Festival in Amsterdam

Met zijn eerste theatersolo Kelly (productie Theater Antigone)—over de wapeninspecteur David Kelly, die in 2003 vraagtekens plaatste bij de invasie in Irak en enkele maanden later in onduidelijke omstandigheden om het leven kwam—tourt hij al sinds 2021 door Vlaanderen. In april 2023 ging de Engelstalige versie in première in KVS in Brussel.

Voor zijn residentie bij Moussem, werkt Natens verder aan de voorstelling Tand des Tijds, die op 17 oktober 2024 in première gaat bij Monty in Antwerpen. In dit stuk neemt de maker een donker stuk geschiedenis onder de loep en raakt hij een uiterst gevoelig onderwerp aan dat voortleeft in het heden. De vroegere verhoudingen tussen België en Congo, tussen voormalig onderdrukker en onderdrukte, zijn springlevend in de actuele maatschappelijke debatten rond dekolonisatie en racisme.

De trailer van Kelly kan je HIER bekijken. 

Foto: Sam David