Marah Haj Hussein

Marah Haj Hussein (1998) is een danseres, actrice en maakster uit Kofor Yassif in bezet Palestina. Ze woont in Antwerpen, waar ze in 2021 afstudeerde met de bachelor Dans aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In juni 2023 heeft ze haar masteropleiding Drama aan het KASK in Gent afgerond. Door deze twee disciplines samen te voegen, trekt Haj Hussein de lijn die de tekst van de beweging scheidt in twijfel en zoekt ze altijd naar mogelijke manieren om beide in de performatieve ruimte toe te laten.

In haar eigen werk is ze vooral bezig met het concept en de definitie van moedertaal en onderzoekt ze de machtsdynamiek tussen talen, wat resulteerde in de performances Kilma Hilwa & Zayt Zaitoun (2021), In Exile (2022) en Language: no broblem (2023). Naast haar eigen werk is ze te zien in Another Sacre, gecoacht door Alain Platel & Bérengère Bodin, TH LNG GDBY van Tuur Marinus en Colors van Frank Dierens en Jitse Huysmans.

Tijdens haar residentie bij Moussem, hoopt Haj Hussein verder te werken aan de performance Language: No broblem, die ze in 2023 begon te ontwikkelen voor haar eindpresentatie bij het KASK. In deze performance geeft de kunstenares ruimte aan verschillende stemmen in gesprekken in en over het Palestijns Arabisch. Ze vertrekt daarvoor vanuit zelfgemaakte opnames in Palestina die ze sinds 2021 ter plaatse heeft verzameld. In deze conversaties spreken verschillende leden van Haj Hussein’s familie over hun relatie tot hun moedertaal—het Arabisch—en hun relatie tot de officiële taal van het land waar ze wonen—het Hebreeuws.

Met deze gesprekken tracht ik de aandacht te vestigen op de kenmerken en de evolutie van een taal binnen de sociale en politieke omstandigheden waarin ze zich ontwikkelt. Een stem gevend aan het Palestijns Arabisch, alsook aan het Hebreeuws, Nederlands en Engels, onderzoekt Language: no broblem door middel van persoonlijke verhalen de rol van taal bij het vormen van onze kennis over grenzen en ontheemding.

In 2023 won Marah Haj Hussein de Roel Verniersprijs voor de verdere ontwikkeling van haar voorstelling.

 

Foto: Anas Murra