Mostafa Saifi Rahmouni

Mostafa Saifi Rahmouni (Rabat 1991), leeft en werkt tussen Brussel en Rabat. Hij voltooide zijn post-masteropleiding aan het HISK (Gent), na een opleiding aan het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten in Tetouan en studies aan de ENSAV-La Cambre (beeldhouwatelier).

Mostafa maakt voornamelijk gebruik van sculptuur en fotografie om het fysieke en psychologische landschap te onderzoeken. Met behulp van een geheel eigen poëtische taal creëert Rahmouni werken die direct zijn en getuigen van zowel persoonlijke als maatschappelijke ervaringen. Zijn werken tonen taferelen die moeilijke thema’s niet uit de weg gaan, zoals fataliteit – wat maar al te vaak voorkomt in het dagelijkse leven – begraafplaatsen, illegale procedures en rituele slachtingen. Rahmouni schetst een realiteit van sterfelijkheid en opoffering. Zijn creaties zijn in beweging; eenvoudig maar bezinnend, ready-made sculpturen zien er handgemaakt uit, handgemaakte objecten lijken ready-mades, ze balanceren tussen treurig en optimistisch.

Hij exposeerde o.a. in Berlijn (Rosalux), Brussel (Centrale for contemporary Art en in BOZAR in het kader van het Moussem Cities Festival), in Beiroet (Sharjah Biënnale) en op het 63e Salon de Montrouge. Hij nam deel aan verschillende tentoonstellingen doorheen Europa. In 2017 ontving hij de prijs van de 9e biënnale Watch This Space en de prijs van de 9e editie van jonge beeldhouwkunst van de Federatie Wallonië-Brussel, en in 2019 de Sabam-prijs van ArtContest. In 2020 nam hij deel aan het residentieprogramma van WIELS. In 2021 wordt hij geselecteerd voor het Young Artist Fund georganiseerd door het Middelheim Museum in Antwerpen. 

Moussem toonde al werk van Mostafa tijdens Moussem Cities Casablanca en in het kader van het project Moussem Vitrine. In 2021 start een residentie op lange termijn met de installatie No Land's Man ikv Moussem Gallery. Zijn nieuwe installatie The Visible Part / La partie visible is te bekijken in het Middelheimmuseum vanaf december 2021. In februari 2022 start zijn solotentoonstelling De Frontlinie in het M HKA in het kader van het project Moussem Collection / IN SITU.