Youness Atbane

Youness Atbane woont en werkt tussen Casablanca en Berlijn. Zijn artistieke praktijk vertrekt van een kritische relatie met de kunstwereld, haar actoren en haar geopolitiek. Atbane combineert performatieve en narratieve praktijken: live performance, installaties, fotografie en tekeningen zijn onderling met elkaar verbonden en afhankelijk van elkaar.

Met de steun van Moussem creëert hij in 2018 de performance ‘The Architects’, in wereldpremière in het kader van Moussem Cities Casablanca. Moussem ondersteunde zijn creaties ‘Untitled 14km’ en ‘Immortal Object for a Dead Artist’.

Momenteel werkt hij aan het project 'The Post Decolonial Artist is Waterproofed'. Doorheen dit proces wil hij de impact van de postkoloniale theorie op de artistieke praktijk en de dominante invloed van kunstinstellingen in vraag stellen. Door gebruik te maken van fictie en futuristische verbeelding gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen, probeert Atbane een visie te ontwikkelen op wat hij 'Post Decolonial Art' noemt. De performance The Post Decolonial Artist is Waterproofed ging op 7 october 2023 in voorpremière bij de Moussem Studios, als deel van de programmatie rond MOUSSEM STAGES. Meer informatie hierover vind je HIER

 Website Youness