NIEUWS

Hanane El Farissi sluit zich aan bij onderzoekers voor "Dbagh"-project in Marrakesh

In het kader van de Résidences croisées werkt kunstenaar Hanane El Farissi nauw samen met onderzoeker en archeoloog Thomas Reitmaier aan Dbagh, een wetenschappelijke project over leerlooierijen in Marrakesh. Voor dit project zal El Farissi een aantal werken creëren.

Marrakesh—gelegen op de Haouz-vlakte ten noorden van de Hoge Atlas—werd in de 11e eeuw gesticht door de Almoraviden en is een van de vier keizerlijke steden van Marokko. Met de bloeiende architectonische en economische ontwikkeling van de stad in het begin van de 12e eeuw, werd ten oosten van de Medina een leerlooierijwijk gecreëerd. Deze wijk bestaat vandaag de dag nog steeds. De handmatige verwerking van dierenhuiden die hier plaatsvindt, is al meer dan duizend jaar een cruciaal onderdeel van het culturele erfgoed van Marrakesh.

Dbagh benadert dit veelzijdige onderwerp vanuit een antropologisch-archeologisch perspectief. In de eerste plaats wenst Dbagh de traditionele leerlooierswijk nauwkeurig te documenteren om niet alleen de ambachtelijke vaardigheden vast te leggen die doorheen vele generaties zijn doorgegeven, maar ook de materiële cultuur van het gebied (gebouwen, infrastructuur enz.). Ten tweede wil het project door middel van archeologische opgravingen ten noorden van de Medina een tot nu toe minder bekend leerlooierijgebied blootleggen en onderzoeken, met de bedoeling de structuren en monumenten ervan te conserveren als UNESCO Werelderfgoed.

Tijdens de eerste fase van het project verblijft Hanane El Farissi een maand in Marrakesh, waar ze de materiële en sociale dimensies van deze geschiedenis zal onderzoeken. Ze traceert daarbij ook de wijzen waarop deze geschiedenies vandaag de dag doordringt in de Medina. Voor dit project werkt El Farissi ook samen met de Marokkaanse fotograaf Abdellah Azizi.

Résidences croisées is een uitwisselingsproject tussen België en Marokko, georganiseerd door Moussem Nomadic Arts Center en ondersteund door de CCME (Conseil de la Communauté marocaine à l'Étranger).

Thomas Reitmaiers onderzoeksproject Dbagh in Marrakesh wordt ondersteund door SLSA, Swiss-Liechtenstein Foundation for Archaeological Research Abroad.

Afbeeldingen: Dbagh drawings 1 & 2. Met dank aan Hanane El Farissi