NIEUWS

Reflecties: MOUSSEM STAGES

Van 6 tot 21 oktober 2023 presenteerden we de eerste editie van MOUSSEM STAGES: een reeks performances, lezingen, bijeenkomsten en presentaties gericht op thema's die naar voren komen uit het werk van kunstenaars, maar ook uit de bijzondere organisatorische context en werkmethoden van Moussem.

Hoe kan artistieke autonomie worden beschermd? Op welke manieren beïnvloeden meerlagige belichaamde identiteiten de zichtbaarheid en erkenning van kunstenaars? En hoe navigeren kunstenaars vrijuit binnen een ruimte waar verschillende disciplines elkaar ontmoeten of overlappen?

Door middel van hun kunstwerken verkenden de kunstenaars en deelnemers de diverse aspecten van artistiek arbeid en legden ze de verschillende stadia vast, van onzichtbaar idee tot tentoonstelling en van proces tot representatie.

Terugkijkend op een geslaagde eerste editie wil Moussem alle deelnemende kunstenaars en sprekers bedanken voor hun energie, vertrouwen en generositeit.

We willen ook onze partners a.pass, Decoratelier en MILL/Needcompany bedanken voor hun gastvrijheid, alsook de Vlaamse Overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor hun vriendelijke steun.

Het was geweldig om de eerste editie van MOUSSEM STAGES voor te stellen aan het publiek en om de Moussem-gemeenschap te zien groeien. Voor ons voelt dit als het begin van een nieuw avontuur, en we kijken ernaar uit om jullie binnenkort weer terug te zien.

Deelnemende kunstenaars: Youness Atbane, Roland Gunst, Sandra Muteteri Heremans, Youness Khoukhou, Dounia Mahammed, Naghmeh Manavi, Angyvir Padilla, Anna Raimondo, Badi Rezzak & gasten. Gezamenlijk gecureerd door Cees Vossen en Anna Smolak.


Afbeeldingen
1) Youness Khoukhou, ‘Naked Journey.’ Foto: Giannina Urmeneta Ottiker
2) Anna Raimondo (with Julie Ruocco), ‘A Love Letter.’ Foto: Serena Vittorini
3) Naghmeh Manavi, ‘(a prelude to…) But, will I remember?’ Foto: Ilse Jooken
4) Youness Atbane, ‘The Post Decolonial Artist Is Waterproofed.’ Foto: Ilse Jooken
5) Sandra Muteteri Heremans, ‘In Search of Gilbert and Idrissa: African Students in the USSR—Performing the Past’. Foto: Ilse Jooken
6) Badi Rezzak, ‘A Stadium by the Dunes.’ Foto: Nisran Azouaghe
7) Roland Gunst, ‘The Lazy Men’s Refuge.’ Foto: Nisran Azouaghe
8) Youness Khoukhou in gesprek met Lucia Palladino. Foto: Giannina Urmeneta Ottiker
9) Publiek bij Sandra Muteteri Heremans’ performance. Foto: Ilse Jooken
10) Publiek bij 'A Love Letter.' Foto: Serena Vittorini
11) Anna Raimondo, Angyvir Padilla, Anna Smolak en Ekaterina Kaplunova tijdens ‘Bittersweet.’