Marco Mendonça

Marco Mendonça en team zijn van 1 tem 11 mei in residentie bij Moussem om er te werken aan de soloperformance Blackface.

Blackface slingert tussen stand-up en fantasy, tussen satire en fysiek theater, tussen het burleske en het documentaire. Marco Mendonça wil op scène de performativiteit en de geschiedenis van blackface als racistische theaterpraktijk onderzoeken - van de wortels ervan in de VS tot gevallen in Portugal. Hij gaat daarbij op zoek naar de grenzen van wat al dan niet op het podium kan worden getoond. Als we kijken naar de uitgebreide catalogus aan gebeurtenissen waarbij deze racistische praktijk werd gebruikt om Zwarte mensen af te schilderen als inferieur binnen de Portugese samenleving: kunnen we dan echt claimen dat racisme in Portugal niet bestaat?

Blackface wordt geproduceerd door Alkantara en gaat in première tijdens het Alkantara Festival in 2023. Deze residentie maakt deel uit van het uitwisselingsprogramma voor artists in residence dat Alkantara Festival en Moussem Nomadisch Kunstencentrum samen op poten zetten.

Op 11 mei - om 15u30 - organiseren we een artist talk waarbij Marco zijn werkproces met een publiek deelt. Mocht je hier graag bij zijn kan je je plaats reserveren door te mailen naar annelore@moussem.be

Regie, creatie en uitvoering: Marco Mendonça
Ondersteuning creatie: Bruno Huca
Dramaturgische ondersteuning: Gisela Casimiro
Lichtontwerp: Rui Monteiro
Muziek: Mestre André
Kostuumontwerp: Aldina Duarte
Coproductie: Teatro do Bairro Alto
Productie: Alkantara

foto: Tiago Moura