Mazen Al Ashkar

Mazen Al Ashkar, geboren in Swaida, in het zuiden van Syrië, woont en werkt sinds 2017 in Amsterdam. Na studies aan de Faculteit voor Schone Kunsten in Damascus in 2012, ontwikkelde Mazen zijn artistieke praktijk. Hij zocht verschillende benaderingen en media, van schilderkunst tot fotografie, digitale en videokunst, en experimenteerde met de hedendaagse conceptuele methoden.

In het kader van AMARRE werkt hij aan een nieuwe installatie:

The Breadth Of 104.5

104,5° is de hoek die in een watermolecuul wordt gevormd tussen de twee waterstofatomen en het zuurstofatoom (H-O-H). Ik gebruik dit stukje informatie en bouw er een object mee, dat spiegelend zal zijn; het zal het beeld van de toeschouwer reflecteren alsof deze binnen het domein van (H-O-H) vast zit. De container wordt gemaakt van glas, gevuld met water, en zwarte inkt wordt toegevoegd om het transparante water zwart te kleuren, wat de reflectie zal veroorzaken. Gegraveerd op het glasoppervlak is de volgende zin te lezen: "I AM A WAVE A MEMORY HELD WITHIN".
Het is een reflectie rond het geheugen, rond erfgoed en crisis. Scènes van zuiverheid, transparantie, reflectie, verstilling, herhaling en minimalisme. Gedachten over waarden, verbinding, bewustzijn en zelfreflectie.