Sirine Fattouh

Une histoire du Liban à travers les œuvres de ses artistes

  • Kaaistudio’s

    Lezing/performance

Sirine Fattouh gidst je doorheen een stuk Libanese geschiedenis aan de hand van een persoonlijke selectie kunstwerken en films. Ze concentreert zich hierbij op drie specifieke momenten: het einde van de burgeroorlog in Libanon eind jaren negentig, de aanslag op de vroegere eerste minister in 2005 en de Israëlische aanvallen op Libanon in 2006.

Met haar performance toont Sirine Fattouh aan dat de jarenlange conflicten in Libanon een grote invloed hebben gehad op de kunst. Veel van de hedendaagse kunstenaars in haar land hebben de oorlog meegemaakt als adolescent; ook al kiezen ze er niet altijd bewust voor om daarrond te werken, hun werk is steeds politiek geladen. ‘Une histoire du Liban à travers les œuvres de ses artistes et cinéastes’ vertelt eveneens over de enorme bloei van de hedendaagse kunst na de oorlog. Door de totale afwezigheid van een kunstmarkt en van officiële culturele instellingen was er een enorme vrijheid om te experimenteren.

Sirine Fattouh woont en werkt in Beiroet en Parijs, alwaar ze in 2015 haar doctoraat rond deze problematiek verdedigde aan de Sorbonne.

Frans gesproken

  • Coproductie Moussem & MuCEM (Marseille)