Literatuur

Hoda Barakat, Iman Humaydan, Elias Khoury

  • Bozar zaal M

Beirut vormt sinds jaar en dag het epicentrum van de literaire wereld in het Midden-Oosten. De stad van schoonheid en verwoesting, zoals ze ook vaak genoemd wordt, inspireerde tal van Arabische en Westerse schrijvers. Tijdens Moussem Cities: Beirut laten we je kennis maken met drie bijzondere schrijvers wiens leven en werk sterk beïnvloed wordt door hun band met Beirut.

De veelbekroonde schrijfster Hoda Barakat verblijft op uitnodiging van Passa Porta en Moussem Nomadisch Kunstencentrum acht weken in Brussel. Tijdens haar residentie ontmoet ze vertalers Arabisch-Nederlands tijdens een Found in Translation in Passa Porta. Op de literaire avond in BOZAR krijgt ze het gezelschap van Iman Humaydan en Elias Khoury. De schrijvers lezen dan voor uit eigen werk en vertellen over de invloed van de stad op hun schrijverschap. Een avond op het kruispunt van literatuur en politiek.

Hoda Barakat (°1952) is een Libanese schrijfster van romans, kortverhalen en toneelstukken. Ze wordt beschoud als een van de meest originele stemmen in de hedendaagse Arabische literatuur. Barakat studeerde Franse literatuur in Beirut en werkte als leraar, vertaler en journalist. Sinds 1989 woont en werkt ze in Parijs.
Hoda Barakat debuteerde in 1985 met de bundel kortverhalen Al-Tha'irat (De rebellen). Haar werk werd bekroond met verschillende internationale prij- zen, waaronder de Naguib Mahfouz Medal. In 2015 haalde ze de shortlist van de Man Booker International Prize. Haar werk werd onder meer vertaald naar het Nederlands, Engels, Frans en Spaans.

Iman Humaydan (°1956) is een Libanese journaliste en schrijfster van romans, kortverhalen en scenario's. Ze schrijft regelmatig voor Libanese en Arabische kranten en culturele tijdschriften. Humaydan studeerde sociologie en antropologie aan de American University in Beirut. Vandaag geeft ze lezingen aan verschillende Europese en Amerikaanse universiteiten over het Midden-Oosten en de rechten van Arabische vrouwen. Ze geeft workshops creatief schrijven in het Engels en het Arabisch en stichtte in 2008 ARRAWI, een non-profitorganisatie die cultuur en jong talent in Libanon ondersteunt. In 2012 was ze een van de oprichters van PEN Libanon, een internationale auteursvereniging die ijvert voor vrije meningsuiting en zich inzet voor vervolgde schrijvers. Ze woont afwisselend in Beirut en Parijs.

Elias Khoury (°1948) is een monument in Libanon en ver daarbuiten. Hij wordt beschouwd als een van de scherpste critici en observators van een conflictueuze regio. Zijn roots liggen in de christelijke wijk van Oost-Beirut, waar hij tot op de dag van vandaag woont in het huis van zijn overgrootvader. Deze geëngageerde en scherpzinnige criticus en avant-garde schrijver drukt sinds de jaren ’70 onmiskenbaar zijn stempel op de Arabische literatuur. Op zijn conto staan elf novelles, vier non-fictie boeken, drie theaterstukken en een filmscript.

Frans gesproken