CHATHA / Aïcha M’Barek & Hafiz Dhaou

ARTISTS IN RESIDENCE:

Choreografen Aïcha M’Barek en Hafiz Dhaou werden beiden geboren in Tunis en creëren en dansen samen sinds 1995. In 2005 richtten ze hun eigen gezelschap op: CHATHA

Tijdens de zomer van 2014 zijn ze te gast bij Moussem Nomadisch Kunstencentrum voor een residentie. Ze werken aan hun nieuwe creatie Sacré Printemps! die in november in première zal gaan in Lyon.

 

Lees hier het interview met Aïcha M'Barek en Hafiz Dhaou.

realisaties

Na hun studies aan het Conservatorium voor Muziek en Dans van Tunis vervoegt Aïcha Hafiz bij het 'Sybel Ballet Théâtre'. In 1995 toeren ze met dit gezelschap onder leiding van Syhem Belkhodja en volgen ze tegelijkertijd filmstudies aan het 'Institut Maghrébin' de Cinéma in Tunis.

In 2000 ontvangen Hafiz en Aïcha een beurs van het IFC van Tunis die hen in staat stelt een opleiding te volgen aan het CNDC in Angers. In 2001 beginnen ze onafhankelijke creaties te maken: het kwartet Inta Omri voor Hafiz, en Essanaï voor Aïcha. Een jaar later creëert Aïcha created de solo Le Télégramme, en Hafiz de solo Zenzena (De Cel), warin ze beiden werken rond gevangenschap. Deze creaties leveren hen lovende kritieken op van de jury van het CNDC/Angers. In 2003 vervolgt Hafiz zijn studies in het 'Exerce programme' onder leiding van Mathilde Monnier. Hij creëert er h.M, een stuk voor zeven dansers, over de gevoelige plekken bij de mannelijke gender. In 2004, creëren ze onder de vleugels van 'Repérages Danse' in Lille samen het duo Khallini Aïch, een exploratie van aanraking en intimiteit tussen een koppel in confrontatie.
In 2005 richtten ze hun eigen gezelschap op: CHATHA. Wat volgt is een gestage opbouw van een mooi dansoeuvre. In 2011 worden ze uitgenodigd door Okwi Enwezor voor 'Meeting Point 6'. Nog in 2011 en in 2012 krijgen ze de artistieke leiding van de 10de en de 11de editie van de 'Rencontres Choréographiques de Carthage'. Vanaf september 2014 worden ze huisartiesten in het 'Maison de la danse de Lyon'.

www.chatha.org/

Interview Aïcha M'Barek & Hafiz Dhaou

Toi et Moi

Sacré Printemps!

Jeux de pouvoir